Ten dienste van de atletiek

De ingenieurs van SPE zijn al jaren actief op het gebied van aanleg en onderhoud van atletiekbanen in binnen- en buitenland. Als ontwerper en project manager heeft SPE in de afgelopen jaren kunststof atletiekbanen gerealiseerd voor topatleten als Kenenisa Bekele in Ethiopiƫ en Lornah Kiplagat in Kenia. Voor beide projecten heeft SPE het gehele traject verzorgd van initieel bodemkundig onderzoek tot de realisatie en onderhoud van de baan.

Voor SPE draait een succesvol atletiekbaan project niet alleen om de keuze van het type toplaag (spraycoat, sandwich of full pour) of de merknaam van die toplaag. De onderbouw constructie van de baan is van evident belang voor de kwaliteit van de baan op korte en lange termijn. SPE heeft gedegen kennis van de lokale omstandigheden en zal op basis van die kennis het ontwerp van de totale constructie aanpassen. De keuze voor een type toplaag, de installatie methode (in situ of prefab systeem) en de leverancier van de toplaag wordt altijd in samenspraak met de klant bepaald.

SPE kan turn key projecten realiseren en tevens als gedelegeerd opdrachtgever optreden. In het laatste geval verzorgt SPE het ontwerp en project management van uw project.
SPE is niet gelieerd aan enige leverancier van kunststof toplagen en kan derhalve onafhankelijk uw belangen behartigen.

Typen atletiekbanen

Sports Pitch Engineering adviseert en begeleidt de uitvoering op basis van de behoefte van de klant en heeft in haar pakket de volgende type banen;
* Spraycoat banen
* Sandwich banen
* Volkunststof banen
Alle banen worden IAAF gekeurd opgeleverd.

Een spraycoatbaan is een waterdoorlatend systeem. De constructie bestaat uit een polyurethaan laag met gebonden zwart rubbergranulaat. Daarop wordt een dunne slijtlaag gespoten. Deze kunststof toplaag wordt bij voorkeur aangebracht op een asfaltondergrond. Dit systeem heeft een gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Een prima oplossing voor verenigingen die op zoek zijn naar een goede relatief goedkope atletiekbaan.

Een sandwichbaan is een waterondoorlatend systeem. De constructie bestaat uit een dikke polyurethaan laag met gebonden zwart rubbergranulaat. Daarop wordt een dikkere slijtlaag aangebracht welke wordt afgestrooid met EPDM rubber granulaat. De kunststof toplaag wordt aangebracht op een waterdoorlatende asfaltfundering. Dit systeem kent een hoog dempend vermogen en is daardoor zeer comfortabel voor atleten en met name geschikt voor trainingen en lange afstand lopers.

Bij een Full Pour atletiekbaan bestaat niet alleen de top van het systeem uit volkunststof, maar ook de schokabsorberende onderlaag bestaat uit dit hoogwaardige materiaal. Dit levert een systeem op dat voldoet aan de hoogste normen op atletiekgebied (topniveau). Dit resulteert in een atletiekbaan met een zeer lange levensduur en geringe onderhoudskosten. Deze volkunststof baan wordt als de meest duurzame variant beschouwd echter is minder geschikt voor langdurig trainen of lange afstandslopers.

Onderhoud

Het op de juiste wijze onderhouden van uw atletiekbaan is van groot belang voor de levensduur van de toplaag. Sports Pitch Engineering (SPE) kan voorzien in een gedetailleerd onderhoudsplan, training van uw onderhoudsteam en het adviseren omtrent het inzetten van onderhoudsmaterieel. Tevens kan SPE als gedelegeerd opdrachtgever groot onderhoud contracten met specialistische bedrijven verzorgen en de uitvoering begeleiden.

Athletic Track Quick Scan (AT-QS) is een visuele inspectie van uw baan, verzorgd door de specialisten van SPE. Op basis van de bevindingen en test resultaten krijgt u inzicht in de staat van uw baan en kunnen wij u gericht adviseren over de te nemen onderhoudsmaatregelen of renovatie maatregelen. Tevens kan de AT-QS dienen als input voor het opstellen van meerjaren onderhouds- and reconstructieplannen.

Film atletiekbaan Kenenisa Bekele

Tijdelijke baan

Naast onze service op het gebied van realisatie en reconstructie van atletiekbanen kan SPE een 'mobiele' atletiekbaan constructie inzetten voor specifieke evenementen. Deze volledige IAAF gecertificeerde baan wordt opgebouwd uit elementen en kan als bouwpakket op iedere lokatie worden geinstalleerd. In 2015 en 2016 zijn op de mobiele baan met succes internationale toernooien afgewerkt.

Graag informeren wij u persoonlijk over de mogelijkheden voor uw project omdat mobiele systemen maatwerk behoeven.

Film atletiekbaan Lornah Kiplagat

RECENTE PROJECTEN VAN ALLE DISCIPLINES

Kenenisa Bekele Sports Centre

Technisch ontwerp en projectmanagement over de aanleg van een 8 laans sandwich trainingsbaan voor het Kenenisa Bekele Sports & Recreational Centre in Sululta, Ethiopiƫ.

Lornah Kiplagat Sports Academy

Ontwerp en projectmanagement van 6 laans sandwich baan inclusief steeple chase laan, voetbal/rugby veld en externe faciliteit voor ver- en hinkstap sprong.

REALISATIE IN BEELD


One Stop Shop at Sports Pitch Engineering

06 - 41 71 78 20

info@sports-pitch-engineering.com